16 Jun
16Jun

Rundviks BIO Kulturhistoria utan motstycke (2007)

Rundviks BIO är en institution och kulturhistoria utan motstycke i kommunen. Här har filmer visats utan avbrott sedan år 1918- Det kan väl hända att det stått stilla när huset har renoverats, men annars har vi haft visningar oavbrutet genom alla åren, säger Berit Joanson.

Berit är själv ett fenomen och en aldrig svikande kugge i maskineriet runt biografen. I snart 60 år har hon varit engagerad i Rundviks BIO.Det började år 1947 nar den ordinarie biljettförsäljerskan blev sjuk och Berit var tvungen att hoppa in och sälja biljetter.Jag råkade vara hushållerska hos biografägaren August Morland så det var bara att ta kassa-skrinet under armen och traska iväg till biografen, säger hon.


BLEV FAST
När Berit började sälja biljetter kostade de 1 krona och 30 öre för en vuxen och 75 öre för barn. När hon vandrade till bion den där dagen år 1947 kunde hon inte drömma om att det skulle bli ett 60-årigt engagemang. Som biljettmottagare arbetade nämligen Gustaf Joanson.- Sedan blev jag fast, säger hon och skrattar.Gustaf och Berit gifter och tillsammans har de två drivit Rundviksgården och biografen under alla år.


TOG ÖVER
När den ordinarie biljettförsäljerskan blev frisk fick Berit övergå till att sälja godis. Hon hade provision från Cloettas reklamförsäljning på biografen.I sluter på 1960-talet dog biograf ägaren Morland och hans barn tog över. Lokalen renoverades år 1978 och då passade man på att byta filmutrustningen till en modernare men begagnad filmvisningsapparat.När renoveringen var klar ville familjen Morland inte fortsätta verksamheten. Vi blev förstås förvånade men tänkte att biografen måste få leva vidare.

Det finns inte så många landsbygdsbiografer kvar och det har tidvis vant vågdalar.

-I början på 1980-talet var det riktigt bra men sedan kom videofilmerna och nu är det DVD-filmer, säger Berit.


LJUSNING
På senare tid har biografgänget i Rundvik dock börjat se ett ökat intresse för biofilmen. Det kan vara därför att även vi små biografer på senare år har börjat få kvalitetsfilmer, menar Berit. Just nu visas aktuella filmer som "Så som Himmelen", "Fröken Sverige" och "Babylonsjukan". En del av filmerna går i repris under Filmhelgen den 19-21 november. Det är 7:e året i rad som det ordnas en sådan här festivalhelg

För att kunna genomföra festivalen har en del företag i Rundvik gått in och stöttat genom att köpa biljetter till sina anställda.

De får även bidrag från riksorganisationen Våra Gårdar och Film i Västerbotten.

Rundviks BIO samarbetar även med kommunen i något som går under namnet Skolbioprojektet. Det är för att barn inte bara ska lära sig att film även kan ses på biograf och inte bara på TV eller video


FILM VIA BREDBAND OCH SATELLIT
Rundviks Bio deltar också i ett EU-projekt som går under namnet Digitala Hus.Det handlar om att med hjälp av tekniska investeringar och provsändningar kunna använda bredband för överföring av filmevenemang och interaktiv kommunikation. Via satellit skall man också kunna ta emot bilder direkt från evenemang från andra delar av världen.

- Dit är det ännu långt för det handlar stora investeringar och vi har inte de pengarna här i Rundvik, säger Sverre Fredriksson som är projektets kontaktperson i Rundvik.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.